Vlaamse Volkskunstgroep
Rozenkransplein 10
B2610 Antwerpen-Wilrijk

   info » intro » Nederlands

Volkskunstgroep De Kegelaar vzw


Even voorstellen:

"Dansen is onze regel wel..."

Volkskunstgroep De Kegelaar vzw uit Wilrijk werd opgericht in 1965.  Zang, dans, vendelzwaaien en muziek werden onder dezelfde noemer geplaatst, namelijk “volkskunstuitingen”.  De Kegelaar laat Wilrijk en omstreken genieten van onze Vlaamse en historisch-Brabantse culturele eigenheid en proeven van de diversiteit van andere culturen.  Zo organiseert de groep elk jaar (in 2018 tijdens het Pinksterweekend op 19 en 20 mei) het succesvolle folklorefestival WIVO waar een drietal gastgroepen uit Europa samen met De Kegelaar de show stelen.

Doorheen de jaren is de groep kwalitatief sterk geëvolueerd.  De traditionele klederdracht werd authentieker en op een speelse manier uitgebreid met verschillende attributen.  Danssuites worden vakkundig samengesteld en de uitvoering ervan wordt artistiek en professioneel begeleid.  Elk optreden brengt een verhaal, visueel versterkt door het gebruik van originele rekwisieten wat het dansspektakel een meerwaarde geeft.
Deze evolutie heeft geleid tot het behalen van de titel “Ambassadeur voor de Folkloredans in Vlaanderen 2006”, iets waarop we terecht trots zijn.

Het ietwat oubollige - maar onterechte - imago van volksdans weerlegt De Kegelaar zodra je de repetitielokalen binnenkomt.  Er loopt opvallend veel hippe jeugd rond. Enthousiast genieten zij van volksdans, van repetities en optredens in binnen- en buitenland.


europeadegroep
lid VVKB
lid danspunt
lid cultuurraad
erkende jeugdgroep 
 Wekelijks wordt er geoefend. Dit garandeert een goede basiskennis en een vlotte doorstroming binnen de groep zodat er meer aandacht kan besteed worden aan de artistieke afwerking. Bovendien wordt er regelmatig deelgenomen aan nationale cursusdagen waarop nieuwe dansen en passen ingestudeerd worden.

Alhoewel niet altijd sant in eigen land, onze uitstraling, dynamiek en creativiteit weet men op buitenlandse festivalpodia zeker te waarderen.
Op het folklorefestival van Edegem en het Wereldfestival van Folklore te Schoten heeft De Kegelaar, aan de zijde van spectaculaire dansgroepen uit o.a. Curaçao, Colombia, Griekenland en Tsjoevasjië, zich op en top bewezen met een puur Vlaams, dynamisch, jeugdig en zeer gevarieerd programma.

Naast de organisatie van het jaarlijks folklorefestival WIVO is ook de Europeade een hoogtepunt voor ons.
Dit jaarlijks festival voor Europese volkscultuur heeft tot doel de eendracht tussen de volkeren van Europa te bevorderen en te ondersteunen.  Door middel van de volkskunst wordt een band gesmeed van mens tot mens, van volksgemeenschap tot volksgemeenschap, opdat ieder volk, in deze verscheidenheid, zijn culturele eigenheid zou bewaren.  Onze groep is vanaf het begin deelnemer geweest aan dit jaarlijks hoogfeest voor volkscultuur. In juli 2018 zullen zich zo’n 5000 deelnemers aanmelden in Viseu (Portugal). Tussen dit kleurrijk pallet aan deelnemers staat uiteraard De Kegelaar uit Wilrijk te pronken.

Hetzij op het folklorefestival WIVO, de Europeade of op voorstellingen op binnen- en buitenlandse festivalpodia, telkens wordt er naar De Kegelaar uitgekeken. 


Diploma "Ambassadeur voor de folkloredans in Vlaanderen 2006" uitgereikt aan De Kegelaar op 24 september 2006 - organisatie: Danspunt (stimulans voor beweging en dans) de kegelaar vzw
vlaamse volkskunstgroep

rozenkransplein 10
b - 2610 antwerpen (wilrijk)
 
Rekeningnummer:
733-1701001-39
IBAN NUMMER: BE13 7331 7010 0139
BIC-CODE: KREDBEBB

email: info@dekegelaar.org
tel.  +32 (0)3 828 51 51
gsm +32 (0)496 235 731
gsm +32 (0)475 695 662


top


©  De Kegelaar vzw
webdesign hf