Vlaamse Volkskunstgroep
De Kegelaar vzw
Rozenkransplein 10
B2610 Antwerpen-Wilrijk
   info » volkssporten


Volkssporten

Sjoelbak, tontafel, pierbollen, schuiftafel… Kent u ze nog, deze oude caféspelen of volkssporten? Het is altijd leuk deze, weliswaar in groep, terug te ontdekken. Wij zijn eigenaar van een twintigtal volkssporten en verhuren deze spelen aan wie er belangstelling voor heeft.

Bij het uitlenen van deze spelen vragen wij een waarborg van 100 € en een vergoeding van 7 € per spel met een minimum van 5 spelen. Voor het uitlenen van de kegelaan vragen wij een vergoeding van 25 €.

Het ophalen en terugbrengen van de spelen dient te gebeuren op de afgesproken dag en het afgesproken uur op volgend adres: Rozenkransplein 10, B2610 Antwerpn-Wilrijk.

Verantwoordelijke uitleendienst: Erik De Coninck, tel. 0486/52.37.45 of email.


Ben je geïntereseerd in het huren van volkssporten,
klik dan op onderstaande formulier om uw aanvraag online in te dienen
Overzicht volkssporten:

Eggeschieten (niet verhuurbaar wegens herstelling) Tafelkegelspel 
Vanop 3 m of meer gooit men de stuivers of schijven naar de “egge” en tracht men zoveel mogelijk punten te scoren. De bol wordt via de buitenkant  van het spel naar de kegel geslingerd.  Wie in 1 of meerdere beurten het hoogste aantal kegels vloert, wint.
 Kegelen Tonspel 
In 2 beurten tracht je zoveel mogelijk kegels te vloeren met de zware kegelbol. Koperen schijven worden naar de openingen in het tonspel gemikt.  Elke schijf die in een opening verdwijnt, brengt 1 punt op.
 Pierbollen Schuiftafel 
In 1 beurt tracht men zoveel mogelijk kegels te vloeren met de pierbol, waarbij je steeds voorbij de “zot” of  de 10e kegel moet spelen. In 2 ploegen tracht men met de keu de schijven zo kort mogelijk bij de achterste pin te schuiven.  Elke schijf, dichter bij de staaf dan die van een tegenstander, brengt 1 punt op.
 Trou-Madame Toptafel 
De poortjes vormen het doelwit van de bakbolletjes.  Bolletjes die in de poorten verdwijnen, leveren 2 punten op. Met een krachtige ruk aan een touwtje lanceert men een bolletje dat in zijn gang over de toptafel de kegeltjes omverwerpt.  Alleen de omvergevallen kegeltjes leveren punten op.  Midden is 10 punten, kring is 1 punt en hoeken is 5 punten.
Gaaibollen Sjoelbak 
Met een flinke zwaai worden de bolletjes naar de gaaien of kleppen achteraan het gaaibord gegooid.  Elke omgevallen gaai levert 2 punten op. De schijven worden in 2 beurten naar de poortjes achterin de sjoelbak geschoven.  Wie zijn schijven gelijkmatig over de 4 vakjes kan verdelen, verdubbelt zijn score voor die reeks.
 Hoefijzerwerpen Hamertjesspel 
De kunst van dit spel bestaat erin zoveel mogelijk hoefijzertjes rond de staak te werpen.  Wil je punten scoren, dan moet het hoefijzer volledig rond het paaltje liggen. Met 1 hamertje verdedigt een speler zijn 2 doelen. Tegelijkertijd tracht hij de knikker in het doel van zijn tegenstrever te stoten.
Stopschieten Eendjes vangen
De spelers werpen om beurt een schijf naar de stop waarop de ingezette munten gestapeld zijn.  Valt deze om dan wordt gemeten wiens schijf het dichtst bij de munten ligt om de winnaar te bepalen. Een speler probeert met een hengel zo veel mogelijk eendjes te vangen.  Onderaan de eendjes staan de behaalde punten.
 Pietjesbak Zes op zes 
Meestal wordt met de drie dobbelstenen gepeeld en trachten de spelers een bepaald aantal ogen te smijten waarbij de beste worp telt.  Er bestaan talrijke varianten op dit spel. Een speler gooit een dobbelsteen waarna hij een houten tapje in het genummerd gaatje steekt.  Ook de volgende speler doet dit. Maar als het gaatje bezet is, is dat tapje voor hem.  Bij zes mag de speler een tapje langs het middelste gaatje doen verdwijnen.
Glijtafel
Stokjesspel 
Elke speler moet zijn doel verdedigen tegen de schijf, terwijl hij probeert deze in het doel van de tegenstander te kaatsen met zijn houten handgreep.
De afwijkende hoeken van de afbakening maken het spel erg interessant, de spelers kunnen ze gebruiken om hun tegenstanders te misleiden. Let echter wel op het terugkaatsen van de schijf! Het spel is aanpasbaar voor 2 of 3 spelers dankzij afsluitstukken van de overbodige doelen.
De speler die begint wordt willekeurig aangeduid. Elke speler neemt 1, 2 of 3 stokjes weg, daarna is het de beurt aan de tegenstander om 1, 2 of 3 stokjes weg te nemen. Diegene de laatste stok wegneemt is verloren.
Stuiterbiljart Rad van fortuin
Kaats de 5 houten schijven tegen de 2 elastieken zodat ze terugschuiven in het andere gedeelte van het spel. Alles komt aan op het doseren van de lanceerkracht en het berekenen van de hoeken waarin je de schijven stuurt. Tel de punten op en de hoogste score wint! Een speler draait aan het rad.  Waar de pijl stopt, daar krijgt hij de behaalde prijs of punten.
Struifvogel (niet verhuurbaar) Blinde Merrie (niet verhuurbaar)
Met een pin in de bek wordt de struifvogel zorgvuldig naar het doelblok gelanceerd.  Hoe dichter bij de roos, hoe meer punten een speler scoort. Een speler tracht, zonder het evenwicht te verliezen of met de voeten de grond te raken, de vier petjes af en daarna weer op de uiteinden van de blinde merrie te wippen.
voor afbeeldingen van de aangeboden volkssporten, klik hier
top


©  De Kegelaar vzw
webdesign hf